Rights category Werk

Mag ik werken als ik geen verblijfsvergunning heb?

Nee, ongedocumenteerde vreemdelingen mogen in Nederland niet werken. Je krijgt geen sofi-nummer en geen werkvergunning. De werkgever is bijna altijd verplicht deze gegevens te controleren. Dat geldt niet voor dienstverlening bij particulieren. Deze werkgevers hoeven niet te controleren of hun werknemer legaal is.

Welke rechten heb ik als ik toch werk?

Als je werkt, dan geldt ook voor jou het recht volgens de wet en volgens de CAO (Collectieve ArbeidsOvereenkomst, de arbeidsvoorwaarden die in die sector gelden). De wet regelt bijvoorbeeld het minimumloon, de minimumvakantiedagen, en het recht op ontslagbescherming. De CAO regelt bijvoorbeeld de werktijden, hoogte van het loon voor een bepaalde functie, het recht op vakantiedagen.

Voor dienstverlening bij particulieren geldt het recht op het minimumloon, 4 weken vakantie en 6 weken doorbetaling bij ziekte.

Wat voor risico loop ik als ik toch werk?

Als je toch werkt, zal de werkgever of de opdrachtgever bestraft worden, niet de werknemer. Ook een particuliere werkgever kan bestraft worden, of een familielid. Het maakt niet uit of de werknemer betaald wordt of niet. Het werkgeverschap moet wel aangetoond worden: iemand die zelfstandig werkt, of iemand die zelfstandig spullen verkoopt, heeft geen werkgever.